Skip to main content
06-27 57 86 82

Wie is die grappenmaker?

Biografie congres cabaretier Maarte Willemse

Ik deed gymnasium, studeerde Klassieke Talen en werd vervolgens zanger en gitarist in Oslo. Dit laatste tot ieders verrassing. Vooral die van mezelf. Na drie mooie jaren in Noorwegen maakte ik van verrassen mijn beroep: ik ging terug naar Nederland en werd professioneel goochelaar. Daar hadden m'n ouders niet op gerekend, gezien mijn verleden als studiebol. En ikzelf ook niet Maar ik genoot van het optreden en ik kon er binnen een paar maanden al van leven.

Al snel begon er toen iets te kriebelen: ik merkte dat ik grappen maken nog veel leuker vond dan goochelen. Toen trok ik de stoute schoenen aan: ik benaderde een regisseur en maakte een cabaretvoorstelling. Daarin kon ik humor combineren met goochelen en muziek. Kortom alles wat ik tot dan toe had gedaan en leuk vond! Door die combinatie viel ik meteen op en kwam ik in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Dat is een landelijk festival waar bijvoorbeeld ook grote namen als Van der Laan en Woe, Yentl en De Boer, Stefano Keizers en Klaas van der Eerden zijn doorgebroken. Ik won daar Zilver en opeens gingen er allemaal deuren open waar ik nooit van had kunnen dromen.

Ik ben toen toch ook maar een opleiding gaan volgen om m'n vakmatige vaardigheden aan te scherpen: spreektechniek, zingen, componeren, grappen schrijven, etc. Ik heb daarom 4 jaar aan de Paul van Vliet Academie gestudeerd. Ik miste in het theaterbestaan echter iets belangrijks: het gevoel om continu deel uit te maken van een team.
Gelukkig stuitte ik toen op de wereld van het "cabaret-op-maat". Wat een ontdekking! Samen een act bedenken, samen toeleven naar de uitvoering en samen het succes vieren na afloop. Ik ben na ruim vijftien jaar nog steeds even enthousiast. En ik geniet nog altijd van de voorbespreking tot aan de hi-five met de opdrachtgever na het optreden!

“Een hele kunst: 1500 mensen van een zeer diverse achtergrond allemaal weten te boeien en vermaken, met nota bene de premier erbij.”

Drs. Jaap Smit, voorzitter Slachtofferhulp Nederland (h.t. president Vakcentrale CNV)

“De fakespeech van Maartenviel bij onze 200 deelnemers enorm in de smaak. Het leuke is dat iedereen aan het begin daadwerkelijk op het verkeerde been wordt gezet."

Drs. E. Berkx, projecleider jaarlijks congres Benchmarking Operatiekamercomplexen v/d 8 Nederlandse universitair medische centra